Ron Arad

— Designer

 

Israëlische architect en designer, geboren 1951 Tel Aviv, Israël.

Arad raakte vooral bekend door zijn volstrekt persoonlijke vormentaal die tot uiting komt in de talloze stoelen, tafels, kasten en architectonische projecten die hij vanaf de jaren tachtigwereldwijd realiseerde.

Kenmerkend voor veel van zijn ontwerpen is de rauwe, onafwerkte behandeling van de verschillende soorten metaal die hij voor zijn stoelen gebruikt. Ook de enorme omvang van veel van zijn stoelen maken een stoel van Ron Arad direct herkenbaar. Dit komt in de titels van zijn meubels terug, Big Easy, Well Tempered Chair enLitlle Heavy zijn in dit verband sprekende voorbeelden.

Arads werk is altijd experimenteel, lijkt op het eerste gezicht het werk van een beeldend kunstenaar, maar is toch vaak verrassend comfortabel. Een paar van zijn ontwerpen worden, in een beperkte oplage gecommercialiseerd.

Hij heeft meubilair en verlichting ontworpen voor vele (hoofdzakelijkItaliaanse) bedrijven, zoals Alessi, Vitra, Flos, Artemide en Kartell. Zijn opmerkelijkste industriële ontwerpwerken omvatten de stapelbare stoel Tom Vac (1998) voor Vitra, en de Bookworm(1997) en de stoel Fantastic Plastic Elastic (1998) voor Kartell. Veel van deze werken zijn te zien in het NY Metropolitan Museum of Art, het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Victoria & AlbertMuseum in Londen en het Vitra Design Museum, in Duitsland.

Hij ontwierp het interieur van onder meer het Belgo restaurant inLonden, de Adidas winkel in Parijs en de futuristische foyer van The Opera House in Tel Aviv.

Ron Arad

Producten van Ron Arad